Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΥλικόΗ AMD ανακοίνωσε την Zen 2 αρχιτεκτονική: 7nm και μέχρι 64 πυρήνες

Η AMD ανακοίνωσε την Zen 2 αρχιτεκτονική: 7nm και μέχρι 64 πυρήνες

Στην εκδήλωση “Next Horizon”, η AMD ανακοίνωσε την νέα αρχιτεκτονική Zen 2 που όλοι περιμέναμε. Οι επεξεργαστές βασισμένοι σε αυτήν θα συνδυάζουν πολλά “chiplets” που θα περιέχουν τους Zen 2 πυρήνες, κατασκευασμένα στα εργοστάσια της TSMC στα 7nm και ένα κεντρικό I/O Die στα 14nm, πιθανόν στα εργοστάσια της GlobalFoundries.

Οι πυρήνες Zen 2 θα είναι οι πρώτοι x86 πυρήνες που θα κατασκευάζονται στα 7nm καθώς έχουμε ήδη ARM SoCs με αυτήν την μέθοδο. Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε ο πρώτος Server-Grade CPU Zen 2, υπό την σειρά “Rome” που θα διαδεχθεί τους υπάρχοντες EPYC (Naples) επεξεργαστές.
Η AMD ανακοίνωσε την Zen 2 αρχιτεκτονική: 7nm και μέχρι 64 πυρήνες

Το νέο I/O die βρίσκεται στο κέντρο της σχεδίασης και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των CPU Chiplets και των υπόλοιπων εξαρτημάτων. Θα ενσωματώνει δεύτερης γενιάς Infinity Fabric interconnects, οκτώ DDR4 memory controllers με υποστήριξη μέχρι 4TB μνήμης RAM.

Η ενσωμάτωση των τελευταίων στο I/O Die σημαίνει ότι όλα τα CPU Chiplets θα έχουν ίδια καθυστέρηση στην επικοινωνία τους με την μνήμη. Στο I/O δεν φαίνεται ότι υπάρχουν PCIe Lanes, κάτι που σημαίνει ότι αυτές θα βρίσκονται στα Chiplets. Όλοι οι “Rome”  CPUs θα έχουν 128 PCIe 4.0 Lanes.

Χάρη στον διαχωρισμό των Chiplets από το I/O Die, η εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει τα νέα Chiplets με μικρότερες μεθόδους κατασκευής, μιας και οι φυσικές διεπαφές DRAM/IF εμφανίζουν προβλήματα όταν προσπαθείς να τις “μικρύνεις”. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Intel στην πολυετή προσπάθεια της για 10nm fab process αλλά το αντιμετωπίζει με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Πέρα από αυτό, η AMD καταφέρνει να μειώσει το κόστος κατασκευής και το μέγεθος των επεξεργαστών, ενσωματώνοντας τις φυσικές διεπαφές σε ένα ξεχωριστό die, κάτι που μεταφράζεται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από τον ανταγωνισμό αλλά και σε πιο εύκολο έλεγχο των πυρήνων του επεξεργαστή όσο αφορά τον απαραίτητο χρονισμό ρολογιού και ισχύ.
Η AMD ανακοίνωσε την Zen 2 αρχιτεκτονική: 7nm και μέχρι 64 πυρήνεςΗ νέα σειρά “Rome” θα έχει μοντέλα με ως και οκτώ Chiplets, κάθε ένα από τα οποία θα διαθέτει οκτώ πυρήνες Zen 2. Το κορυφαίο μοντέλο θα διαθέτει 64 πυρήνες και 128 Threads χάρη στο Simultaneous Multithreading. Η “Rome” σειρά θα την μισή κατανάλωση ενέργειας στην ίδια συχνότητα με τους “Naples” ή θα έχει 25% καλύτερες επιδόσεις στην ίδια κατανάλωση.

Επιπλέον, η AMD προχώρησε σε διπλασιασμό των FPU Units, που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τους διπλάσιους πυρήνες οι επιδόσεις σε μαθηματικούς υπολογισμούς μπορεί να φτάσουν και τις τετραπλάσιες. Άλλες βελτιώσεις στην σειρά “Rome” της AMD, ε’ιναι το βελτιωμένο branch predictor, βελτιώσεις στον τομέα ασφάλειας έναντι ευπαθειών της κατηγορίας Spectre, βελτιωμένο Execution Pipeline, καλύτερο Instruction Pre-Fetching και μεγαλύτερο Ops Cache.

Η AMD ανέφερε το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων επιχειρήσεων να δοκιμάσουν τους νέους επεξεργαστές της, και ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Amazon η οποία θα διαθέτει και Servers με EPYC επεξεργαστές στις υπηρεσίες Web της.
Η AMD ανακοίνωσε την Zen 2 αρχιτεκτονική: 7nm και μέχρι 64 πυρήνες

Παρά τις μεγάλες αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας και κατασκευής, θα είναι συμβατοί με τις υπάρχουσες μητρικές, τουλάχιστον στο Server κομμάτι. Έτσι, η αναβάθμιση συστημάτων βασισμένων στους EPYC, θα είναι γρήγορη, απλή και εύκολη. Η AMD, όσο αφορά το Consumer-Grade τομέα, έχει υποσχεθεί ότι θα πάρουμε και τρίτη γενιά επεξεργαστών στις υπάρχουσες A320/B350/X370/B450/X470 μητρικές.

Nasosdem
Nasosdemhttps://pcbuildinggr.com/
Ο Καραφλοδαίμονας θα υπερισχύσει!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments