Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΟδηγοίΤι είναι το Widevine και γιατί είναι σημαντικό!

Τι είναι το Widevine και γιατί είναι σημαντικό!

Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά για ένα Widevine, κάτι για Levels, που ειδικά στις φορητές συσκευές μας (κινητά, Tablet, TV Box) παίζει ρόλο. Αλλά τι ρόλο παίζει και τι ακριβώς είναι;

Το Widevine είναι με πολύ απλά λόγια το πιστοποιητικό DRM της συσκευής μας – ουσιαστικά πιστοποιεί ότι η συσκευή μας (ή ο Browser) είναι ασφαλής, κρυπτογραφημένη ή/και με καμία (θεωρητικά) δυνατότητα παράνομου κατεβάσματος βίντεο ή μουσικής.

Συγκεκριμένα, το Widevine DRM έχει αναπτυχθεί και συντηρείται από την Google, οπότε και αφορά, κατά κύριο λόγο, συσκευές της Google (Android ή Chrome OS). Τα πιστοποιητικά του χωρίζονται σε 3 διαφορετικά Levels, και τα τελευταία χρόνια με την έλευση πολλών συνδρομητικών υπηρεσιών Streaming (Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, HBO) έχει αρχίσει να παίζει τεράστιο ρόλο.

Τι είναι το Widevine και γιατί είναι σημαντικό!

Το Widevine L3 είναι το βασικό πιστοποιητικό. Είναι αποκλειστικά σε επίπεδο λογισμικού, και σημαίνει ότι η συσκευή σας δεν θα κάνει Streaming πάνω από 480p. Σημαίνει επίσης ότι η συσκευή σας δεν είναι έμπιστη (Trusted Execution Environemnt – TEE) για κρυπτογράφηση DRM (εξού και το μέχρι 480p).

Το Widevine L2 είναι κάτι ενδιάμεσο. Επιβεβαιώνει ότι η συσκευή σας είναι “κάπως ασφαλής” και σας επιτρέπει να πάτε μέχρι 540p, αλλά όχι παραπάνω.

Το Widevine L1 είναι το ανώτερο δυνατό επίπεδο κρυπτογράφησης και προστασίας DRM που μπορεί να διαθέτει η συσκευή σας. Σημαίνει ότι είναι πλήρως κρυπτογραφημένη, και ότι είναι Αξιόπιστο Περιβάλλον Εκτέλεσης για το περιεχόμενο που θέλετε να δείτε.
Αν έχετε αυτό το επίπεδο, μπορείτε να δείτε ότι θέλετε πχ στο Netflix, στην μέγιστη δυνατή ανάλυση.

Και τώρα εσείς θα πείτε “οκ ρε μπρο και πως βλέπω τι επίπεδο Widevine έχω;”. Πολύ απλά, πάτε στο Play Store και κατεβάζετε μια εφαρμογή με όνομα “DRM Info”.

Τι είναι το Widevine και γιατί είναι σημαντικό!

Την ανοίγετε, κατεβαίνετε στο “Widevine CDM” και βλέπετε “Security Level L1”. Σε εσάς μπορεί να έχει ωστόσο L3.

Τι είναι το Widevine και γιατί είναι σημαντικό!

Τι γίνεται αν έχετε L3 όμως; Τίποτα απολύτως. Δεν μπορείτε να αλλάξετε από L3 σε L1. Ωστόσο, μπορείτε να πέσετε από L1 σε L3 αν αποφασίσετε να ξεκλειδώσετε το κινητό σας και να κάνετε Root ή να βάλετε Custom ROM.

Οπότε, συνιστούμε προσοχή με τα τελευταία.

Υ.Γ. Το άρθρο είναι στα “μπακαλίστικα” γιατί στοχεύει σε κόσμο που δεν έχει προχωρημένες γνώσεις επί του θέματος. Κατανοούμε την ανάγκη κάποιων να μάθουν περισσότερα και μπορείτε να απευθυνθείτε σε διάφορες άλλες ιστοσελίδες, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση τα εξηγούμε απλά και λιτά.

Μείνετε συντονισμένοι στην PCBuildingGr για τα τελευταία τεχνολογικά νέα & οδηγούς.

Nasosdem
Nasosdemhttps://pcbuildinggr.com/
Ο Καραφλοδαίμονας θα υπερισχύσει!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments