ΑρχικήΥλικόΤι να περιμένουμε από την επόμενη γενιά Ryzen της AMD

Τι να περιμένουμε από την επόμενη γενιά Ryzen της AMD

Οι φήμες για την επόμενη γενιά Ryzen επεξεργαστών από την AMD οργιάζουν εδώ και καιρό, και πρόσφατα είχαμε και διαρροές πληροφοριών. Το ίδιο χαμηλές τιμές, αυξημένες επιδόσεις, υποστήριξη των νέων επεξεργαστών στις παλαιότερες μητρικές είναι μερικά από αυτά που έχουμε ακούσει. Στην πραγματικότητα όμως, τι πρέπει να περιμένουμε από την AMD, μετά από 2 σειρές επεξεργαστών;

1) Οι νέοι επεξεργαστές θα είναι στα 7nm, αυτό όμως δεν σημαίνει ουσιαστικά χαμηλότερη κατανάλωση.
Οι πρακτικές των εταιρείων είναι γνωστές. Νέες αρχιτεκτονικές, βελτιώσεις στις υπάρχουσες, αυξημένη συχνότητα και IPC και πάει λέγοντας. Κάτι που κάνει χρόνια τώρα η Intel, με μικρές αυξήσεις όμως, και είναι κάτι που ακολουθεί και η AMD επίσημα. Η σειρά Ryzen 2000 ήταν μια βελτίωση της προηγούμενης: μικρή “σμίκρυνση” των κυκλωμάτων, αλλά αυξημένες συχνότητες και βελτίωση του IMC (Integrated Memory Controller).

Πέσαμε από τα 14nm στα 12nm και τώρα πάμε στα 7nm και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: μπορούμε να αυξήσουμε και την συχνότητα, αλλά και να μειώσουμε την τάση. Από προσωπική εμπειρία, ένας Ryzen 5 1600 μπορούσε να πάει στα 3.9Ghz με 1.35v ενώ ένας Ryzen 5 2600 μπορούσε να πάει 4.0Ghz με 1.275v, ενώ με 1.35v φτάνει και τα 4.2Ghz.

Κάπως έτσι, περιμένουμε την νέα γενιά ουσιαστικά να “τρέχει” στα 4Ghz με το ίδιο TDP, ενώ οι φήμες για το boost clock οργιάζουν για πολύ κοντά στα 5Ghz. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα πάει, αλλά ένα είναι σίγουρο: η AMD θα φτάνει τα 4.5Ghz πλέον, είτε σε Boost είτε όχι.

2) Οι νέοι επεξεργαστές θα έχουν υποστήριξη από μαμά για σχεδόν όλες τις μνήμες RAM, στην συχνότητα που πρέπει.
Το τι περάσαμε για να ανεβάζουμε την συχνότητα στις RAM σε κάθε νέο σύστημα μας, δεν λέγεται. Η πρώτη γενιά απαιτούσε τα ακριβά Samsung B-Dies αν ήθελες να δεις πάνω από 3200Mhz. Για τις Hynix based ήταν ένα βάσανο: είτε ήταν είτε όχι στο QVL, έπαιζες ρώσικη ρουλέτα.

Με τον καιρό, έβγαιναν νέα BIOS που βελτίωναν την κατάσταση στην υποστήριξη RAM, και ενώ στην αρχή ήταν “μόνο ASRock”, το αποτέλεσμα κατέληξε σε “MSI και ASRock” και πλέον είμαστε “όλες οι MSI/ASRock, οι πολύ καλές Asus και ελάχιστες Gigabyte”. Από 2666Mhz καταφέραμε να ανεβάζουμε σε 2933Mhz τελείως Manual, ενώ κάποιοι κατάφεραν να βρουν τον τρόπο να πάμε στο μαγικό 3000+Mhz με Hynix based RAM.

Μετά μας έσκασαν οι νέοι APUs που μας έδιναν μια ιδέα για το τι θα γίνει στην 2η γενιά της AMD και στην 2η γενιά πιάσαμε, χωρίς πολλές ρυθμίσεις, την συχνότητα που “αγοράσαμε” σχεδόν με όλες τις RAM. Οπότε με την επόμενη γενιά, περιμένουμε τις “τελευταίες” βελτιώσεις στον IMC που θα μας επιτρέπουν με ελάχιστα “clicks” να ανεβάζουμε συχνότητα, χωρίς να χρειάζεται πλέον ο απλός χρήστης να αναρωτιέται αν χάλασε το σύστημα του και γιατί δουλεύει στα 2133Mhz.

Ωστόσο, για να πάμε στα 7nm τόσο γρήγορα, αντί να βασανιζόμαστε σαν την Intel, η AMD θα κατασκευάζει τον IMC στα 14nm, που δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα βέβαια.

3) Οι νέοι επεξεργαστές θα έχουν παραπάνω πυρήνες και πιο ισχυρά γραφικά από τον προκάτοχο.
Δεν είναι καθόλου νέο. Λόγω μικρότερης λιθογραφίας (7nm από 12nm) έχουμε παραπάνω χώρο μέσα στο τσιπάκι. Αυτόν τον χώρο η AMD θα τον εκμεταλλευτεί ως εξής:
α) Οι νέοι Ryzen 3000 APUs θα έχουν ακόμα πιο ισχυρά γραφικά από τους προηγούμενους.
Δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάσει αν ένας Ryzen 5 3400G (αν είναι αυτό το όνομα του) έχει παρόμοιες επιδόσεις με GTX 1050 ή και παραπάνω ή έστω είναι πολύ κοντά στην πρώτη. Ήδη είμαστε σε GT 1030 επίπεδα με ευκολία.
β) Οι νέοι Ryzen 3000 CPUs θα έχουν μέχρι και 50% παραπάνω πυρήνες από τον προκάτοχο τους.
Οι Ryzen 3 θα ξεκινούν με 6/6 (μπορεί και 6/12), οι Ryzen 5 με 8/16, οι Ryzen 7 με 12/24 και, χάρη στο Marketing Department της Intel, οι Ryzen 9 με 16/32.

Από κάτω λίγες διαρροές σχετικά με πυρήνες, συχνότητες, τιμή και μοντέλα.

4) Η σειρά κυκλοφορίας θα είναι ίδια με τις προηγούμενες γενιές Ryzen της AMD.
Πρώτα Mobile APUs (κυκλοφόρησαν ήδη), μέσα Άνοιξης οι Desktop APUs, αρχές καλοκαιριού οι νέοι Server EPYC CPUs τους οποίους θα ακολουθήσουν οι Desktop APUs και τέλος οι Threadripper. Έτσι λέει το χρονοδιάγραμμα κάθε χρόνο και κάθε φορά μας δημιουργεί Hype με τα “γλυκίσματα” που ακούνε στο όνομα APUs.
5) Και φυσικά το καλύτερο: όλοι οι νέοι Ryzen επεξεργαστές της AMD (και οι Athlon βέβαια), θα υποστηρίζονται από όλες τις AM4 μητρικές, ανεξαρτήτως Chipset.
Μερικοί περιορισμοί θα υπάρχουν βέβαια, πχ λίγο χαμηλότερα boost clocks, ίσως να μην πρέπει να βάλεις έναν 12/24 επεξεργαστή σε 70€ μητρική, αλλά η AMD παραδίδει ακριβώς ότι υποσχέθηκε: 3 γενιές επεξεργαστών, στην ίδια πλατφόρμα, με τρομερές βελτιώσεις κάθε χρόνο. Εννοείται BIOS Update προτού βάλεις τον νέο επεξεργαστή για να τον υποστηρίζει, αλλιώς θα κοιτάς σαν χάνος το απέραντο μαύρο στην οθόνη σου και θα αναρωτιέσαι. Δες την εικόνα στο 1 για επιβεβαίωση.

Και η Intel ακόμα παλεύει να μας παραδώσει τα 10nm. Εύγε.

Nasosdemhttps://pcbuildinggr.com/
Ο Καραφλοδαίμονας θα υπερισχύσει!
- Advertisment -

Recent Comments

Exit mobile version