ΑρχικήΟδηγοίBottleneck - Τι είναι και πως το αποφεύγουμε!

Bottleneck – Τι είναι και πως το αποφεύγουμε!

Τι είναι αυτό το διάσημο Bottleneck;

Για να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι θα πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα. Φανταστε μπουκάλι γυάλινο από μπύρα. Έχουμε το κυρίως σώμα και τον λαιμό. Κάντε την εξής αντιστοίχιση: Το κυρίως σώμα είναι όλα τα εξαρτήματα μέσα στο κουτί του υπολογιστή σας και ο λαιμός συγκεκριμένο εξάρτημα του που λέμε ότι κάνει το bottleneck. Τι γίνεται δηλαδή; Ο λαιμός ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ την μέγιστη ροή που μπορεί να έχει το μπουκάλι. Αυτό σε υπολογιστές σημαίνει ότι τα περισσότερα εξαρτήματα δεν μπορούν να δουλέψουν στο 100% της ισχύς τους και αναγκάζονται να δουλέψουν σε (πολύ) χαμηλότερη (πχ  60%) επειδή ένα συγκεκριμένο εξάρτημα δεν είναι ώστε να υποστηρίξει την συνεχή ροή στο 100%. Συνεχής ροή πληροφοριών εννοούμε.


Έχω bottleneck;

Όλοι έχουμε bottleneck. Και είναι από τον σκληρό δίσκο, απλά το θεωρούμε δεδομένο και ότι δεν ισχύει ή δεν αναφερόμαστε καν σε αυτό. Επίσης, έχουμε και από την ψύξη του κουτιού, καθώς όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, τόσο μειώνονται οι επιδόσεις ενός υπολογιστή. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε bottleneck, εννοούμε συνήθως CPU-GPU.
Αν έχετε παλιό επεξεργαστή και νέα κάρτα γραφικών, πιθανόν να κάνει bottleneck ο επεξεργαστής σας, ενώ μπορεί και να έχετε νέο επεξεργαστή και παλιά κάρτα γραφικών, οπότε συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Το ίδιο γίνεται και στην περίπτωση που συνδυάσετε ακριβό επεξεργαστή-φθηνή κάρτα γραφικών και το αντίθετο.
Για να ανακαλύψετε ποιο εξάρτημα κάνει bottleneck, θα πρέπει να παρακολουθήσετε τα επίπεδα χρήσης επεξεργαστή, κάρτας γραφικών και αλλά και την ram. Όποιο φτάνει στο 100%, είναι το “ένοχο” εξάρτημα.

Πως μπορώ να το αποφύγω ή να το μειώσω;

Πάρτε το χαμπάρι. Bottleneck θα έχετε ΠΑΝΤΑ. Είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να βρείτε ισορροπία στο σύστημα σας ώστε να μην έχετε.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το ελαχιστοποιήσετε και να προτιμήσετε να ΜΗΝ το κάνει ο επεξεργαστής. Δηλαδή να βάλετε “τούμπανο” επεξεργαστή ώστε να σας καλύψει στα παιχνίδια και σε όλες τις υπόλοιπες δουλειές σας, χωρίς να μαξάρει ποτέ.
Ειδικά πλέον που υπάρχουν και τα λεγόμενα “unoptimized games” είναι μεγάλο πρόβλημα το θέμα επιλοές επεξεργαστή. Πλέον, και οι δύο εταιρείες προσφέρουν πολύ καλές επιλογές όσο αφορά την ισχύ, με την AMD να έχει αρκετό προβάδισμα, αρκεί να επιλέξετε σχετικά καλή μητρική και κατάλληλες μνήμες RAM.
Τσεκάρετε το site μας συχνά για ενημερώσεις πάνω σε νέους επεξεργαστές/κάρτες γραφικών κτλ!

Nasosdemhttps://pcbuildinggr.com/
Ο Καραφλοδαίμονας θα υπερισχύσει!
- Advertisment -

Recent Comments

Exit mobile version